Renovation planning, on the go
Save your favourite home ideas, enquire with firms and explore home deals.
Switch to the app
📢 [29-30 Jun] Skip showroom-hopping! Meet multiple interior designers on one weekend. Find out more ›
ARTICLES

'80s Bukit Panjang 5-Room Flat Gets Modern Taiwanese-Inspired Makeover

Boasting a new open concept space, this home also incorporates subtle classical touches for a unique flair.

Old resale flats – particularly those built in the ‘80s or before – aren’t always in the best condition. Case in point: the original state of this 34-year-old resale HDB flat in Bukit Panjang – which, as Aart Boxx designer Yang Ming puts it, was “quite scary”.

Taiwanese-Inspired Flat Bukit Panjang
Save to Qanvast Board

“In terms of condition, it really wasn’t the best,” he says. “The electrical wires were quite old, the lighting was dark, and the layout was cramped because of all the walls [limiting the space].”

“Also, this house is on the highest floor, and probably has one of the tallest HDB ceilings I’ve worked on – it’s quite uncommon even among old rooftop units, so we had to think of ways to work around that.”

Taiwanese-Inspired Flat Bukit Panjang
Save to Qanvast Board
1

But no home is too dire for a makeover – and looking at it now, it’s hard to believe that it ever was old and drab in the first place. Below, Yang Ming shares more about the home and its drastic makeover, which took him about 3-4 months to complete.

About the house and the process of designing it

Yang Ming (YM): The condition of the house created a few structural obstacles, and made carpentry [works] quite challenging.

Taiwanese-Inspired Flat Bukit Panjang
Save to Qanvast Board

For instance, some of the walls were uneven and slanted, so we had to do some plastering before installing the built-ins.

The high ceiling also created some difficulties when we were transporting units over. Since the kitchen doors were taller than usual, they were too big to fit into the lift. We had to manually carry the kitchen doors all the way up.

Fajar Road by Aart Boxx Interior
Save to Qanvast Board
7

The floorplan, pre-renovation

Also, there were quite a few layout changes because the owners wanted a bright, spacious-looking home. We tore down the walls in the kitchen, balcony, and study to open up the communal area, and also combined the master bedroom with the junior bedroom to create a master ‘area’.

Taiwanese-Inspired Flat Bukit Panjang
Save to Qanvast Board

The floorplan, post-renovation

WATCH: Aart Boxx designer Yang Ming talks about the flat’s renovation

About the balcony, dining area and kitchen

Taiwanese-Inspired Flat Bukit Panjang
Save to Qanvast Board

The balcony and dining area, pre-renovation

YM: There was initially a sliding door separating the balcony and the dining room, but we decided to remove it and open up the space. If not, the kitchen island would be too close to the sliding door, which would obstruct movement.

Taiwanese-Inspired Flat Bukit Panjang
Save to Qanvast Board

The balcony, dining area and kitchen, post-renovation

Plus, the space itself is quite long – it gives you the impression of a large place, since you’re able to look across it without interruption. If I’m not mistaken, the entire length [from the balcony to the kitchen] is almost 12 metres, which gives me the space to put in long stretches of cabinetry.

Fajar Road by Aart Boxx Interior
Save to Qanvast Board
41

We divided the kitchen into a wet and dry area to separate the space. The wet area is for heavy cooking, while the dry kitchen is more like a pantry for lighter food prep and for people to gather around.

For a cafe-style vibe, we installed a custom kitchen island and table, with little details like beadboard and fluted panels for visual interest. Usually, it’s where guests will gather around to chat, but the owners themselves just use it as their dining table.

Fajar Road by Aart Boxx Interior
Save to Qanvast Board
20

About renovating the living room

Taiwanese-Inspired Flat Bukit Panjang
Save to Qanvast Board

YM: The homeowners are very interested in Taiwanese interior design theme because it exudes a simple, yet sleek vibe. They actually did a lot of research before coming to us, and during that time, the trend leaned more towards modern luxury, with a pinch of classic details.

Fajar Road by Aart Boxx Interior
Save to Qanvast Board
92

So, that’s the look we went for here. We painted the walls white to keep the look clean, but added little details like wainscotting and antique cornices to make the space look like a classic art gallery.

Taiwanese-Inspired Flat Bukit Panjang

“We also concealed the store room door and turned it into a sort of ‘feature wall’,” says Yang Ming.

The gold elements here and there, as well as the herringbone vinyl floors, were purposely chosen to add luxe touches to the space.

On creating the walk-in wardrobe

YM: If you look at the floor plan, you’ll notice that the walk-in wardrobe is actually where the original master bedroom used to be – we thought it would make more sense for it to be next to the bathroom in terms of function.

Fajar Road by Aart Boxx Interior
Save to Qanvast Board
11

For the wardrobe itself, we chose reeded glass doors over clear glass doors to minimise visual clutter while retaining the open look concept. There’s actually a built-in motion sensor that creates a backlit effect when you slide open the door, which looks quite glamorous.

Fajar Road by Aart Boxx Interior
Save to Qanvast Board
7

We also thought that this would be a good place to put in the glass blocks, which were a popular feature in Taiwan during the time of the renovation. As a finishing touch, we used a PU spray to create a matte look that’s also easy to maintain.

On renovating the master bedroom

Taiwanese-Inspired Flat Bukit Panjang
Save to Qanvast Board

YM: The idea to include two doorways here came from the owners as well, to create easy access to either side without needing to walk all the way around. The double-leaf doors were also sourced by them – they really liked its vintage European look as it complements the classic details outside.

Taiwanese-Inspired Flat Bukit Panjang
Save to Qanvast Board

Inside, we included a grey accent wall – not just to make something different, but also to create a restful, calming vibe. The study table was also pushed up against the wall instead of the window as it maximises the amount of natural light while giving the owners the option to include shelving on top.

Fajar Road by Aart Boxx Interior
Save to Qanvast Board
11

View this project by Aart Boxx Interior

About the common and master bathroom

YM: Both the common and master bathrooms have similar black fittings – they were chosen on purpose to contrast the white walls.

Fajar Road by Aart Boxx Interior
Save to Qanvast Board
3

However, we did things differently for each bathroom. Since the master bathroom is where the owners would dress up and get ready, we shifted the vanity outside to create a sort of ‘dry area’. It’s also more comfortable for them, since there’s better air flow outside.

Fajar Road by Aart Boxx Interior
Save to Qanvast Board
6

We didn’t do this for the common bathroom, but we thought that using glass blocks as a shower screen would be quite unique. I think it’s also better than normal glass screens because the embossing makes dirt and stains less obvious.

To sum up

Fajar Road by Aart Boxx Interior
Save to Qanvast Board
7

YM: Transforming this home was really challenging, especially since the renovation took place during the COVID-19 period. Overall, I think it took us almost 3-4 months to finish everything.

However, I really like how this project turned out, especially the bedroom and wardrobe area. But more importantly, my clients are happy with it, too!

Explore similar content
Resale HDB Bukit Panjang Before & After

Renovate with assurance, only on Qanvast. Find and meet interior designers verified by homeowners, with no hidden costs and no commissions involved. Find an ID

Recommended for you
Chat