Merryn

Designed by Aamer Architects

View All7 Photos
View all 7 photos ›
Back in 2001, the owner, Mr Adrian Tan, commissioned Aamer to design his house(s) at No 42. There a large bungalow plot was divided into two to accommodate separate but identical houses which won the prestigious Singapore Institute of Architects’ Design Award in 2004. Some ten years later Adrian acquired the plot next door, No 40, with the intention of building another home and thus having three houses; one for themselves and one for each of their two grown up sons with their future families. The idea, therefore, was to design the new home in sync with the previous two but different, of course. Adrian specifically requested for a garden courtyard and Koi pond. Hence, the swimming pool was designed on the roof with amazing views over the estate and surrounding houses which are mostly 2 storey bungalows. Also, for this house, since the sons are already in their late teens and early twenties they wanted more space and privacy. So an interesting planning layout placed the boys’ rooms outdoors via a verandah terrace with their own accessibility from the ground right up to the rooftop entertainment room and pool garden terrace. Much like the first two houses the materials are very natural like timber, marble and granites, blending well with the lush vertically stacked gardens. In addition, similar to the first two houses, gardens and greenery are important to the Owner. So while the first two houses had trees growing through wooden balconies, this time creepers are twining up vertical timber trellises that extend above the rooftop swimming pool. Even the bath rooms are open to gardens with lush flora and fauna like birds & butterflies making this a truly vertical garden villa!
Back in 2001, the owner, Mr Adrian Tan, commissioned Aamer to design his house(s) at No 42. There a large bungalow plot was divided into two to accommodate separate but identical houses which won the prestigious Singapore Institute of Architects’ Design Award in 2004. Some ten years later Adrian acquired the plot next door, No 40, with the intention of building another home and thus having three houses; one for themselves and one for each of their two grown up sons with their future families. The idea, therefore, was to design the new home in sync with the previous two but different, of course. Adrian specifically requested for a garden courtyard and Koi pond. Hence, the swimming pool was designed on the roof with amazing views over the estate and surrounding houses which are mostly 2 storey bungalows. Also, for this house, since the sons are already in their late teens and early twenties they wanted more space and privacy. So an interesting planning layout placed the boys’ rooms outdoors via a verandah terrace with their own accessibility from the ground right up to the rooftop entertainment room and pool garden terrace. Much like the first two houses the materials are very natural like timber, marble and granites, blending well with the lush vertically stacked gardens. In addition, similar to the first two houses, gardens and greenery are important to the Owner. So while the first two houses had trees growing through wooden balconies, this time creepers are twining up vertical timber trellises that extend above the rooftop swimming pool. Even the bath rooms are open to gardens with lush flora and fauna like birds & butterflies making this a truly vertical garden villa!Read MoreHide
Property Type
Landed
Property Status
New
Area Size
342m²
Style
Contemporary
Year of Completion
2012
View MoreHide

About Aamer Architects

Aamer’s designs are well known for their ‘flair and curves’ as he views every project as a work of Art, conceived through thorough appreciation of site, context and brief forming an interesting ‘dialogue’ between man and nature. He is the design architect for an extraordinary Golf Clubhouse In Guilin, China whilst in Penang, Malaysia his mixed high rise project “The Landmark” is taking shape. One of Aamer’s clients described his works as “haute architecture” in the sense that they are like ‘haute couture’ or ‘haute cuisine’, custom- and tailor-made to each discerning individual….. thus all uniquely different from each other.
Aamer’s designs are well known for their ‘flair and curves’ as he views every project as a work of Art, conceived through thorough appreciation of site, context and brief forming an interesting ‘dialogue’ between man and nature. He is the design architect for an extraordinary Golf Clubhouse In Guilin, China whilst in Penang, Malaysia his mixed high rise project “The Landmark” is taking shape. One of Aamer’s clients described his works as “haute architecture” in the sense that they are like ‘haute couture’ or ‘haute cuisine’, custom- and tailor-made to each discerning individual….. thus all uniquely different from each other.Read MoreHide
Find out more ›
Submit an enquiry
Property Type
HDB
 
Property Status
New
 
Area Size (m²)
Budget (S$)
Keys Collected
Yes
 
You will not be eligible for the Qanvast Guarantee as this firm is not subscribed to Qanvast’s recommendation service.