Renovation planning, on the go
Save your favourite home ideas, enquire with firms and explore home deals.
Switch to the app

Ooi House

Landed designed by Czarl Architects

New LandedContemporary

Project Details

Due to the tight constraints of the site, there is a need to compact programmatic spatial requirements and formal expression such that function and form are cohesive and complimentary to each other. This led to an exploration of a different systematic approach to the site and space planning and formal expression. Here, the living room is the heart of the house and it is necessarily accentuated by introducing a double volume above it. The main circulation and the rest of the house is organized around this main anchor space. The continuous RC slab is deployed as a strategy to organize spatial and programmatic requirements while integrating with visual aesthetics. Various spaces of the house are strung along this continuous surface in succession so that different programs of the house are able to operate co-dependently. Taking off from the ground floor in the form of the pool stairs, the slab continues as a landscaped deck , followed by a partially sloping plane on the 2nd floor ( for the bedroom ) before upturning and folds back upon itself to become a viewing a green sloped platform at 3rd storey. The slab yet upturn again eventually to form the roof. By blurring the distinction between the vertical and horizontal, the inside and the outside, the serpentine flow of the slab becomes a legible architectural stroke of formal expression. By drawing references from the steep slope terrain just outside of the boundary,the tilt of the pool stairs and the landscape on the 2nd floor, for instance, can be seen as an immediate extension of the terrain beyond. Elsewhere in the house, in a similar tongue-in-cheek act of subversion of the cantilevered portion of the house, the cantilevered box is deliberately tilted to reference yet again the sloped terrain while creating a playful adventurous interior for the teenage occupant. Here, the raised floor becomes an underground hideout, a storage as well as a sunken area for bath. Above, the sloped roof presents a pleasant tumbling green that greets the eye from the master bedroom, replacing the need for another conventional privacy screen for the master occupants on the 3rd Floor.
Due to the tight constraints of the site, there is a need to compact programmatic spatial requirements and formal expression such that function and form are cohesive and complimentary to each other. This led to an exploration of a different systematic approach to the site and space planning and formal expression. Here, the living room is the heart of the house and it is necessarily accentuated by introducing a double volume above it. The main circulation and the rest of the house is organized around this main anchor space. The continuous RC slab is deployed as a strategy to organize spatial and programmatic requirements while integrating with visual aesthetics. Various spaces of the house are strung along this continuous surface in succession so that different programs of the house are able to operate co-dependently. Taking off from the ground floor in the form of the pool stairs, the slab continues as a landscaped deck , followed by a partially sloping plane on the 2nd floor ( for the bedroom ) before upturning and folds back upon itself to become a viewing a green sloped platform at 3rd storey. The slab yet upturn again eventually to form the roof. By blurring the distinction between the vertical and horizontal, the inside and the outside, the serpentine flow of the slab becomes a legible architectural stroke of formal expression. By drawing references from the steep slope terrain just outside of the boundary,the tilt of the pool stairs and the landscape on the 2nd floor, for instance, can be seen as an immediate extension of the terrain beyond. Elsewhere in the house, in a similar tongue-in-cheek act of subversion of the cantilevered portion of the house, the cantilevered box is deliberately tilted to reference yet again the sloped terrain while creating a playful adventurous interior for the teenage occupant. Here, the raised floor becomes an underground hideout, a storage as well as a sunken area for bath. Above, the sloped roof presents a pleasant tumbling green that greets the eye from the master bedroom, replacing the need for another conventional privacy screen for the master occupants on the 3rd Floor.Read MoreHide
Area Size
314m²
Year of Completion
2009
Interior Style
Contemporary
Show allHide
Works included
  • Carpentry
  • Flooring
  • False Ceiling
  • Hacking
  • Painting
  • Plumbing
  • Electrical Rewiring
  • Wallpaper
  • Aircon
  • Tiling
  • Feature Wall
Show allHide
Submit an enquiry
Chat