Renovation planning, on the go
Save your favourite home ideas, enquire with firms and explore home deals.
Switch to the app

The Brew Orchestra

Designed by EHKA Studio

CommercialIndustrial

Project Details

To align with the name of the cafe, our design explores the spatial characteristics of an Orchestra Hall, whereby in this case the performer is the Barista. We created layers of spaces, akin to the approach one takes as they enter the orchestra hall: the foyer, a transition entry zone, the seating area and finally the stage as the focal point. We placed the coffee bar (the ‘stage’) closest to the back, as the final point of the whole space. Functionally, this also allows direct service access to the bar from the preparation kitchen which is at the far end. We opened up the whole front façade by making it full height glass so that those in the front could view the back. We also extended a public path that cuts further into the centre of the shop for the customers to ‘peek’ into the shop without having to enter the shop. Along this path, a wooden wall serves as a display wall for their menu. The dessert display counter was smartly positioned in front to draw customers further in. Visually, we also draw attention to the coffee bar by having a dramatic ceiling design that begins at the front and climaxes at the coffee bar. This ceiling made of strings and brass is inspired by the string instruments of orchestra, and the gentle curves are inspired by the way strings bend at the bridge of the violin, as well as the curved ceiling vaults of the traditional orchestra halls. Light bulbs hang off this stringed ceiling, akin to musical notes floating in the five lines of musical scores. Wood is used to create a warm environment, and brass is introduced as a nod to the brass instruments of orchestras.
To align with the name of the cafe, our design explores the spatial characteristics of an Orchestra Hall, whereby in this case the performer is the Barista. We created layers of spaces, akin to the approach one takes as they enter the orchestra hall: the foyer, a transition entry zone, the seating area and finally the stage as the focal point. We placed the coffee bar (the ‘stage’) closest to the back, as the final point of the whole space. Functionally, this also allows direct service access to the bar from the preparation kitchen which is at the far end. We opened up the whole front façade by making it full height glass so that those in the front could view the back. We also extended a public path that cuts further into the centre of the shop for the customers to ‘peek’ into the shop without having to enter the shop. Along this path, a wooden wall serves as a display wall for their menu. The dessert display counter was smartly positioned in front to draw customers further in. Visually, we also draw attention to the coffee bar by having a dramatic ceiling design that begins at the front and climaxes at the coffee bar. This ceiling made of strings and brass is inspired by the string instruments of orchestra, and the gentle curves are inspired by the way strings bend at the bridge of the violin, as well as the curved ceiling vaults of the traditional orchestra halls. Light bulbs hang off this stringed ceiling, akin to musical notes floating in the five lines of musical scores. Wood is used to create a warm environment, and brass is introduced as a nod to the brass instruments of orchestras.Read MoreHide
Area Size
200m²
Year of Completion
2013
Interior Style
Industrial
Show allHide
2 people enquired recently
Submit an enquiry
Chat