Renovation planning, on the go
Save your favourite home ideas, enquire with firms and explore home deals.
Switch to the app

Eng Kong Gardens

Landed designed by HYLA Architects

New LandedContemporary

Project Details

A timber-clad facade greets the visitor to this 3-storey private semi-detached house. The house opens upon to the side garden with its timber deck and lap pool. The staircase opens up in the middle of the house and an elliptical skylight brings in light to this space. The staircase splits the house in two volumes; the front houses the Living, Dining, Family Room, Bedroom and Lounge, while the back houses the Dry and Wet kitchen, Study, Bedrooms, Master Bedroom. Aware of the fact that the neighbour’s house is just a stone’s throw away, the wall along the side elevation features a large solid white wall, with a timber slatted corridor which looks down to the pool below. This wall extends below the second story floor, framing the view of the garden and the lap pool. The view into the neighbour’s house is thus kept to a minimum. Vertical timber strips on the front façade form a delicate screen around the living spaces, providing some delight and a measure of privacy for its inhabitants. While interior spaces are mostly obscured from public view in the morning, they become visible at night as the interior lighting passes through the gaps between the timber strips on the façade, which is a visual delight. The third storey has a lounge room which opens to the roof terrace. An open shelf with varying widths and heights reflect the design of the front facade, which also has its timber members reducing in width towards the edges.
A timber-clad facade greets the visitor to this 3-storey private semi-detached house. The house opens upon to the side garden with its timber deck and lap pool. The staircase opens up in the middle of the house and an elliptical skylight brings in light to this space. The staircase splits the house in two volumes; the front houses the Living, Dining, Family Room, Bedroom and Lounge, while the back houses the Dry and Wet kitchen, Study, Bedrooms, Master Bedroom. Aware of the fact that the neighbour’s house is just a stone’s throw away, the wall along the side elevation features a large solid white wall, with a timber slatted corridor which looks down to the pool below. This wall extends below the second story floor, framing the view of the garden and the lap pool. The view into the neighbour’s house is thus kept to a minimum. Vertical timber strips on the front façade form a delicate screen around the living spaces, providing some delight and a measure of privacy for its inhabitants. While interior spaces are mostly obscured from public view in the morning, they become visible at night as the interior lighting passes through the gaps between the timber strips on the façade, which is a visual delight. The third storey has a lounge room which opens to the roof terrace. An open shelf with varying widths and heights reflect the design of the front facade, which also has its timber members reducing in width towards the edges.Read MoreHide
Area Size
300m²
Year of Completion
2013
Interior Style
Contemporary
Show allHide
Works included
  • Carpentry
  • Flooring
  • Hacking
  • False Ceiling
  • Aircon
  • Tiling
  • Painting
  • Plumbing
  • Feature Wall
  • Electrical Rewiring
Show allHide
Submit an enquiry
Chat