Serangoon (Travertine Dream House)

Designed by Wallflower Architecture + Design

View All6 Photos
View all 6 photos ›
The client’s brief for this house was simple. Functionally, to maximize usable area and to incorporate greenery. Aesthetically, to use travertine copiously as an architectural finish. Inspired by the Italian urban-scape during his travels, so too would travertine express this house. The house is organised as two parallel blocks connected by a glass enclosed bridge. The separation between the two blocks allows daylight to stream down to basement spaces. Thick travertine walls and large overhangs are placed on the western side to limit heat gain from the harsh afternoon sun. The entry, living spaces and bedrooms are arranged longitudinally to take advantage of natural cross ventilation and daylight. In order to intensify land use without ending up with an imposing structure, the four storied house has one level sunk into the ground and the other three set away from the access road. To accommodate as much green and ‘blue’ space as possible, the gardens and water bodies are spread throughout the house. The living and dining areas on the ground floor face a swimming pool and a fish pond. The basement’s entertainment and guest rooms are open to the sky, with natural light and ventilation coming through a sunken moss garden courtyard. The third storey flat roof is both a recreational deck and a roof garden. The arrival experience is orchestrated by several layers of travertine wall that suggest a tenuous threshold between the outside and the inside. The detailing is deliberately minimal and precise to enhance the simplicity of the massing and the juxtaposition of solidity and transparency. The narrow blocks that house the living area, the thick stone cladding, multiple levels of gardens and water bodies ensure that the house remains cool in the tropical environment, well ventilated and washed in soft daylight. The three dimensional composition of voids, layers and solids creates spaces for both quiet reflection and family interaction, something for each mood and moment.
The client’s brief for this house was simple. Functionally, to maximize usable area and to incorporate greenery. Aesthetically, to use travertine copiously as an architectural finish. Inspired by the Italian urban-scape during his travels, so too would travertine express this house. The house is organised as two parallel blocks connected by a glass enclosed bridge. The separation between the two blocks allows daylight to stream down to basement spaces. Thick travertine walls and large overhangs are placed on the western side to limit heat gain from the harsh afternoon sun. The entry, living spaces and bedrooms are arranged longitudinally to take advantage of natural cross ventilation and daylight. In order to intensify land use without ending up with an imposing structure, the four storied house has one level sunk into the ground and the other three set away from the access road. To accommodate as much green and ‘blue’ space as possible, the gardens and water bodies are spread throughout the house. The living and dining areas on the ground floor face a swimming pool and a fish pond. The basement’s entertainment and guest rooms are open to the sky, with natural light and ventilation coming through a sunken moss garden courtyard. The third storey flat roof is both a recreational deck and a roof garden. The arrival experience is orchestrated by several layers of travertine wall that suggest a tenuous threshold between the outside and the inside. The detailing is deliberately minimal and precise to enhance the simplicity of the massing and the juxtaposition of solidity and transparency. The narrow blocks that house the living area, the thick stone cladding, multiple levels of gardens and water bodies ensure that the house remains cool in the tropical environment, well ventilated and washed in soft daylight. The three dimensional composition of voids, layers and solids creates spaces for both quiet reflection and family interaction, something for each mood and moment.Read MoreHide
Property Type
Landed
Property Status
New
Area Size
586m²
Style
Minimalist
Renovation Duration
56 weeks
Year of Completion
2011
View MoreHide

Works included

  • Carpentry
View MoreHide

About Wallflower Architecture + Design

The essence of design distills virtue out of necessity. It is Wallflower’s philosophy that each project has its unique needs and qualities from which innovative and fresh solutions are revealed. To ensure seamless integration, Wallflower offers total design solutions, fusing urban, architectural, landscape, interior, lighting and furniture needs. Wallflower believes that beauty and cleverness are inseparable in excellent design, the value of which enhances the environment in which we work and live and ultimately, enriches the human experience and spirit.
The essence of design distills virtue out of necessity. It is Wallflower’s philosophy that each project has its unique needs and qualities from which innovative and fresh solutions are revealed. To ensure seamless integration, Wallflower offers total design solutions, fusing urban, architectural, landscape, interior, lighting and furniture needs. Wallflower believes that beauty and cleverness are inseparable in excellent design, the value of which enhances the environment in which we work and live and ultimately, enriches the human experience and spirit.Read MoreHide
View Company ›
Submit an enquiry
Property Type
HDB
 
Property Status
New
 
Area Size (m²)
Budget (S$)
Keys Collected
Yes
 
You will not be eligible for the Qanvast Guarantee as this firm is not subscribed to Qanvast’s recommendation service.